Hoe kan ik mijzelf blijven nu de werkdruk toeneemt?
Met deze vraag komt Janneke bij mij voor een sessie SilentHands. Ze is ten einde raad. Hoe kan ik dichtbij mijzelf blijven in het volgende gesprek met mijn werkgever? Er staat behoorlijk wat voor haar op het spel en Janneke zit er flink doorheen. Ze heeft al van alles gedaan, maar niets lijkt haar écht te helpen. Haar situatie op het werk verslechtert met de dag.
Jezelf blijven is voor veel mannen en vrouwen lastig op dit moment. Jij en Janneke zijn daarin helaas niet de enigen. De werkdruk neemt toe, collega’s en familieleden raken gestrest en vaak reageren we dit ongewild af op elkaar. Ook dat geeft druk.
Dichtbij jezelf blijven in een hectische omgeving is van levensbelang. In deze blog lees je hoe het vaak van kwaad tot erger gaat. Ook lees je wat effectief wél helpt om weer gezond te worden of liever nog te blijven.
Onder druk wordt alles vloeibaar
Onder druk wordt alles vloeibaar, zegt men. Ja, maar jij liever niet. Liever dan dat je onherkenbaar vervloeit met dat wat er van je verlangd wordt, blijf jij liefst in vorm. Je eigen vorm graag, gezond en wel. Als gevolg van het weerstaan van de eisen en verwachtingen die naar jou toe worden uitgesproken, maar ook die als van zelfsprekend worden beschouwd, kan zich in jou een grote spanning opbouwen. Geen zin, een korter lontje, wakker liggen, snoepen, snauwen, pijn in je lijf; you name it. We maken het allemaal mee.
Oef, dat lijf
Een stevige wandeling, regelmatig even fietsen, sporten, yoga, een dagje naar de sauna of een gezellige avond met vriendinnen; veel kan je helpen ontspannen. Daarna voel je je weer fit, gelukkig. En toch, al snel voel je de spanning in je lijf terugkomen. Je bent weer terug bij af of zelfs verder van huis als blijkt dat je klachten na verloop van tijd verergeren. Je hebt geen idee meer wat je zelf nog kunt doen en meldt je bij de huisarts. Voor je het weet blijf je een weekje ziek thuis, slaap je met medicatie, heb je een verwijsbrief voor de fysio, breng je een bezoek aan de diëtiste of krijg je hulp van een lifestylecoach. Helpt niets van dit alles om een doorbraak te bereiken dan kom je zonder pardon op de wachtlijst voor een psycholoog. Nog even zo doormodderen en de ARBO-arts wil je zien….
Maar hé, wacht eens even, wil jij dat ook?
Ja, op dat moment wel, want de situatie verslechtert en een oplossing lijkt ver weg. Maar, wat als dit betekent dat je op termijn je werk gaat verliezen? Hoe moet dat dan met je huis, je gezin, je droom om eerder te stoppen met werken, je … Daar wil je toch niet aan denken? De gedachte alleen al maakt je bang en radeloos. Niets doen is geen optie meer.
Doen wat wel werkt
Hoe zou het voor je zijn als je alle wachtlijsten kan omzeilen? Als je morgen krachtig geholpen kan worden met een ogenschijnlijk simpel iets? Als blijkt dat alles er al is en je niets anders nodig hebt dan twee uurtjes tijd, je eigen handen en mijn support om terug te komen bij je eigen krachtige zelf? Dat je daarna weer kan slapen, uitgerust je werk kan doen en blijkt dat je deze extra drukte prima aan kan?
Denk je eens in: je begint de dag vol energie, je hebt er weer zin in, je staat in je kracht en doet wat je moet doen zonder opnieuw uit te vallen.
Stel dat dit mogelijk is, hoe zou het voor je zijn om in een paar tellen de stress achter je te laten? Hoe je voelt hoe de rust terugkeert in je lijf, je relatie, je gezin. Je laat je baas de baas en werkt stabiel verder aan een duurzame toekomst vol perspectief. Klinkt heerlijk, toch?
Het kan écht
Welke stem speelt er nu door je hoofd? “Lekker verkooppraatje.” “Goed voor jou, voor mij is zulks niet weggelegd.” “Anderen hebben altijd meer geluk.” “Dat is niet voor ons soort mensen.” “Bla, bla, bla.” “Zeker weer zo een die denkt dat ze het Ei van Columbus heeft gevonden.” “Alles wat ik tot nu toe heb gedaan hielp toch ook niet? Het komt gewoon nooit meer goed met mij.”
Of klinkt er een hoopvol: “Doe maar, de ervaringen van anderen zijn immers positief.” “Ze lijkt me heel aardig.” “Er moet iets simpels zijn, dat kan niet anders. Misschien is dit het wel.” “Ik ben nieuwsgierig naar wat het mij kan brengen.” “Het is haar zelf ook gelukt. Stel je voor dat het mij ook lukt, dat zou te gek zijn.” “Wat heb ik te verliezen?”
Nazorg
Lees de ervaringen van anderen er nog maar eens op na. Ook zij kwamen met grote vragen naar Arnhem en vonden het antwoord. De grote ommezwaai volgt niet voor iedereen meteen, maar geleidelijk. Dat is normaal en wie het nodig heeft, die helpen we in de nazorgperiode praktisch op weg.
Wat ik zie gebeuren, is dat iedereen na de sessie in een eigen tempo terugkomt bij zichzelf. Mijn klanten gaan zich gaandeweg anders gedragen, nemen andere beslissingen, reageren anders dan voorheen en staan na verloop van tijd niet alleen steviger, maar zeker ook moeitelozer in het leven. Een gevoel van omkeren lijkt universeel te zijn: centreren, daar verbinding maken en heel bewust besluiten of er een en zo ja, welke actie volgt. Nu verwacht je misschien dat dit veel tijd vraagt? Wel drie tellen per keer. Is dat lang?
Ik ben steeds meer mijzelf
Ik ben steeds meer mijzelf, zeggen de meesten. Dat je dat na verloop van tijd kunt zeggen, hoe mooi is dat? Wat een topontdekking!
In twee uurtjes tijd vonden zij in Arnhem het simpele, essentiële antwoord op de vraag hoe blijf ik mijzelf? Ook jij ontdekt het in Arnhem!
Resumé
In deze blog heb je gelezen hoe het gemakkelijk van kwaad tot erger gaat. Ook heb je gelezen dat in veel aangeboden programma’s, in therapie en coaching iets essentieels ontbreekt, waardoor het vaak onvoldoende helpt. Vervolgens heb je gelezen hoe je de neerwaartse spiraal met één essentiële, krachtige beweging zélf kunt stoppen en omkeren, zodat je gezond en wel blijft of weer wordt.
Waar wacht je op?
Voel je welkom en plan voor jezelf een Discovery Call in mijn agenda. Een Discovery Session kan ook, aan jou de keus: link
#ditisarnhem #silenthands #silenthandsinarnhem